Få testet radon niveauet i dit hjem

Få testet radon niveauet i dit hjem

Du har måske hørt om radon i medierne, eller læst om radon truslen på nettet. Men hvorfor er der så megen opmærksomhed på radon netop nu?

Hvad er radon?

Radon er en radioaktiv gas, som har en dokumenteret kræft fremkaldende effekt hos mennesker. Den radioaktive gas radon fremkommer, når radium i undergrunden eller i byggematerialer henfalder. I denne proces frigives gassen, som stiger opad, indtil den bliver stoppet – for eksempel af en bolig. Radon findes således i alle boliger. Forekomsten af radon er dog som regel mere udtalt i et plans huse uden kælder, idet der for disse huses vedkommende ikke er noget imellem den radium holdige undergrund og husets stuer og værelser.

Radon suges op i boligen fra undergrunden via en form for vakuum effekt, som dannes ved temperatur forskellen mellem ude og indeklimaet i huset, som skaber et lavere tryk inden døre. Herved trækkes luft fra jorden gennem revner og sprækker i fundamentet. Det er således vigtigt ofte at lufte ud, hvis din bolig er særligt udsat for radon fra undergrunden. Dette gælder især huse i det østlige Danmark, hvor grundfjeldet er tættere på jordens overflade end i eksempelvis Vestjylland.

Er radon farligt for mig og min familie?

Radon er, ifølge Sundhedsstyrelsen, den næst hyppigste årsag til lungekræft tilfælde i Danmark. Rygning er selvfølgelig stadig på førstepladsen – men dette betyder ikke, at radon ikke er en trussel, som er værd at tage alvorligt. Blandt andet er radon under mistanke for – foruden lungekræft – at forårsage leukæmi hos spædbørn. Radon niveauerne i en bolig bør ikke overstige et vist niveau.

Da du hverken kan smage, føle eller lugte radon – og derfor ikke har en jordisk chance for selv at vurdere niveauet – bør du få foretaget en radon måling i din bolig.

Hos Radonhuset kan du bestille en sådan måling. Læs mere på radonhuset.dk